Oorspronkelijk geplaatst door fblade
Bekijk Berichten
Maar toch komt dit wat geforceerd over. Een natuurlijke economische cyclus bestaat altijd uit een periode van groei, gevolgd door een recessie. Meestal is de groei groter dan de recessie, zodat op lange termijn er toch groei is. Maar zelfs bij een sterke groei raken we amper aan een begrotingsoverschot, en als er recessie dreigt wordt deze op alle mogelijke manieren vermeden of uitgesteld door de overheden (lage rente, economische stimuli, etc... ), want anders komen ze meteen op een tekort van 10%. En net die tekorten zorgen ervoor dat de toekomstige generaties het nog moeilijker krijgen.
Maar ooit komt die recessie er toch, de bomen groeien niet tot in de hemel. Een recessie is zelfs in zekere zin "nuttig", omdat het peloton van bedrijven wordt uitgedund, de bedrijven die niet zo innovatief bezig zijn maar gewoon meeboeren op het succes van de rest zal er eerst uitvliegen bij een recessie. Het resultaat is dat je een economie overhoudt van sterke bedrijven, die dan weer volop kunnen verder groeien.
Het is eerder zaak om ook in tijden van recessie te "overleven", dan ze proberen te vermijden. Voor zowel bedrijven als de overheid betekent dit, niet te veel uitgeven.
De vraag is dan uiteindelijk, wie is nu het slimste: de overheid die tijdens een groei wat cadeautjes uitdeelt (zoals paars ), of diegene die tracht de schuld omlaag te krijgen?
Of de zelfstandige die het doet met een Peugeot Partner, versus diegene die "investeert" in een SUV of cabrio?
Comment