Indien dit uw eerste bezoek is, check dan eerst de FAQ door op bovenstaande
link te klikken. Mogelijk moet u register
vooraleer u kan posten: klik op de 'registreren'-link hierboven om verder te gaan. Om berichten te lezen kiest u het forum dat u wenst te bezoeken in bovenstaande lijst.
Kijk onder de motorkap bij de scharnierpunten - hier moet aan beide kanten een zwart, driehoekig stuk foam zitten. Trek dit foam voorzichtig van zijn plek en kijk eronder naar roest en vuiligheid. Onder dit foam blijft namelijk makkelijk vuil en vocht zitten. Check tevens of de leidingen van de ruitensproeiers niet in de knel zitten onder deze foamblokken.
De zijruiten voor kunnen een tikje kantelen waardoor ze niet geheel meer aansluiten bovenin of geheel niet meer kunnen sluiten. Laat de zijruiten voor geheel omlaag gaan en omhoog komen om te controleren of ze geheel opengaan en correct sluiten. Bij incorrecte werking is het geen onoverkomelijk punt: de ruiten zijn makkelijk "af te stellen".
Een typisch aspect bij de Alfa Romeo 145/146 zijn de uitgedroogde deurrubbers. Uitgedroogde deurrubbers veroorzaken windgeruis en in ergere gevallen kunnen ze de lak beschadigen. Gelukkig zijn de rubbers makkelijk te vervangen.
Check het elektrische circuit (het is tenslotte een Alfa!), verlichting, controlelampjes, eventuele elektrische spiegels en speciaal de climat control (wanneer aanwezig) op hun werking.
Alfa Romeo's 145 en 146 kunnen last hebben van rammelende hitteschilden bij de uitlaat. Let hierop bij een proefrit. Gelukkig zijn ze gemakkelijk weer vast te zetten.
Onderstel
Check de banden op slijtage. Ongelijkmatige slijtage kan duiden op een niet goed uitgelijnd onderstel of niet uitgebalanceerde wielen. Gelijk merk en type band rondom is een teken van een zorgzame eigenaar. Check ook de velgen op parkeerschades (Vervanging van velgen is een dure aangelegenheid) wat wederom een teken is over een voorzichtige of onvoorzichtige eigenaar.
Check de naafbussen, fusees en lagers van de voorwielophanging. De voorwielophanging is een punt van aandacht voor de Alfa Romeo 145/146. Slijtage aan de ophanging kan opgemerkt worden door verhoogde (zij)windgevoeligheid en verhoogde spoorvormingsgevoeligheid.
Wat in eerste instantie op piepende geluiden uit de wielophanging lijkt, zouden ook geluiden uit de motorsteunen kunnen zijn. Als ze optreden bij zijdelinge bewegingen (gooi met een flinke zwaai de bestuurderdeur eens dicht) dan komende piepende geluiden niet uit de wielophanging maar van de motorsteunen.
Piepende remschijven zijn een punt van aandacht bij de Alfa Romeo 145/146. Meestal is dit het gevolg van verglaasde remblokken. Piepende remmen hoeft trouwens geen teken van problemen te zijn, maar laat ze regelmatig controleren en bij verglazing moeten ze vervangen worden.
Boxermotoren
Vraag om (inzage van) de volledige onderhoudshistorie en wanneer blijkt dat de vervanging van de distributie er aan komt, laat deze dan op tijd vervangen. Hier geldt niet "beter laat dan nooit"! Voor boxermotoren geldt officieel een vervangingstermijn van 80.000km of 3 jaar, wat zich het eerste voordoet. Echter is het verstandig om ook voor boxers de vervangingstermijn van 60.000km of 3 jaar welke staat voor de twinsparks te hanteren. Veel Alfa Romeo garages hanteren deze regel standaard. Wees ervan bewust dat bij de boxer twee distributieriemen vervangen dienen te worden!
De eerste serie boxers van de Alfa Romeo 145/146 (1994 - 1995) had last van een hakerige transmissie. Dit is geen reden tot zorgen echter kan het zich bij verkeerd gebruik later uiten in extreem moeilijk schakelen. In de ergste gevallen wordt bakrevisie of zelfs vervanging geadviseerd.
Alfa Romeo boxers zijn nogal gevoelig voor sludgevorming. Wanneer een boxermodel overwogen wordt, check deze niet alleen op zijn olieniveau, maar kijk ook onder de olie bijvul dop, die de lange olie vulpijp afdekt. Vocht en vuiligheid onder deze dop kunnen sludgevorming in de hand werken, welke in het carter kan vallen. Sludge is een vorm van vervuiling in de motor en kan voorkomen in witte (schadelijk voor de motor) en zwarte (zeer schadelijk voor de motor!) vorm.
Twinspark motoren
Vraag om (inzage van) de volledige onderhoudshistorie en wanneer blijkt dat de vervanging van de distributie er aan komt, laat deze dan op tijd vervangen. Hier geldt niet "beter laat dan nooit"! Voor twinspark motoren staat een vervangingstermijn van 60.000km of 3 jaar. In sommige serviceboeken staan termijnen van 80.000km of zelfs 120.000km (1.4 TS) vermeld. Wij van de Alfa Romeo 145/146 Club Nederland adviseren (net als Alfa Romeo Nederland) de 60.000km of drie jaar termijn aan te houden en eventuele distributieproblemen zullen tot een minimum beperkt blijven.
Een ander specifiek punt van aandacht bij de twinspark motoren is de nokkenasversteller. Wanneer bij de start de auto klinkt als "een diesel" (ratelend geluid) is het noodzaak de versteller te vervangen. Vaak gaan deze dingen kapot door het rijden van korte stukken (< 15km) maar normaliter dienen ze ongeveer 80.000km mee te gaan.
Slechts per 100.000km dienen de 8 bougies van de twinspark vervangen te worden. Deze speciale longlife bougies hebben een titanium hart en kosten een hoop geld (± € 300,-). Check vervanging bij de aanschaf van een Alfa Romeo 145/146 met een tellerstand van circa 100.000km.
Diesel motoren
Vraag om (inzage van) de volledige onderhoudshistorie.
De TD motoren zijn van VM en erg betrouwbaar. Hoge kilometrages zonder problemen zijn geen uitzondering.
Bij de TD motoren kan olielekkage van de turbo en uit de leidingen van de oliekoeling optreden. Dit kan het gevolg zijn van niet goed warmrijden of het enkele seconden laten uitdraaien na een snelle rit voor koeling turbo en lagers. Check deze zorgvuldig als je een TD op het oog hebt.
Bij TD's met hoge kilometrages kunnen de gloeibougies "op" zijn. Dit is normale slijtage en laat ze vervangen.
Bij de JTD motoren kunnen sporadisch de luchtdebietmeter (luchthoeveelheismeter) een zwak punt zijn. Luchtdebietmeters zijn overigens niet goedkoop. Wel is vervanging noodzakelijk als dit probleem zich voordoet.
Bij de JTD kan zich olielekkage bij klepdekselpakking en vacuumpomp voordoen (slecht onderhoud of hogere kilometrages). Vervanging is niet duur, wel noodzakelijk.
Net als bij de TD motoren kan het ook bij de JTD motoren sporadisch voorkomen dat er olielekkage via de turbo optreedt. Dit ook kan het gevolg zijn van niet goed warmrijden en laten nadraaien na een snelle rit voor koeling turbo en olie.
Een tip die eigenlijk bij het onderdeel "Tuning" hoort, maar niet onbelangrijk als men een verlaagde occassion JTD op het oog heeft: bij een verlaagde JTD dient aan de linkervoorkant het steuntje van de stuurbekrachtiger weggehaald te zijn. Anders is binnen no tiem de aandrijfhoes kapot.
Overig
Ga voor de latere 145/146 modellen als dit mogelijk is. De Junior uitvoering (1.4TS en 1.6TS 199 zitten goed in hun (sportieve) uitrusting Onderschat niet de 1.8TS versie. Deze motorversie is niet veel langzamer dan de 2.0 maar niet veel duurder dan de kleinere twinsparks. Echter kan het zijn dat autoverzekeringen de 1.8TS in dezelfde groep verzekeren als de 2.0 QV. Let hier op voordat hoge verzekeringskosten problemen opleveren. Boxermotoren hebben een mooi en specifiek motorgeluid. Als eentje te koop aangeboden wordt, dan hoeft deze natuurlijk niet ontweken te worden. Onthoud echter dat de boxermodellen ouder zijn dan de twinspark modellen en dus meer onderhoud, kosten en aandacht met zich mee kunnen brengen.
Als het budget het toelaat, ga voor een Alfa Romeo 145/146 vanaf september 1998 tot nu. In de zomer van 1998 heeft Alfa Romeo een aantal modificaties doorgevoerd, varierend van een nieuw display voor de kilometerteller tot veranderingen in het onderstel en ophanging.
Zorg ervoor dat bij de aanschaf van een Alfa Romeo 145/146 alle sleutels overhandigd worden. Dit zijn er namelijk drie: een donkerrode moedersleutel, twee rode gewoon startsleutels en een codekaart. De moedersleutel is benodigd om eventuele nieuwe sleutels, na kwijtraken oude, te laten maken. De codekaart is nodig voor de noodstartprocedure, wanneer de zender in de sleutel defect mocht blijken.
Om een auto, dus ook de Alfa Romeo 145/146 in goede conditie te houden, wordt aangeraden de onderhoudstermijnen na te leven en de vloeistoffen, zoals oliepeil, remvloeistof, koelvloeistof, stuurbekrachtigingsolie en de transmissie olie regelmatig te controleren. Alfa Romeo Nederland adviseert dit iedere 500km te doen.
Check regelmatig (iedere maand) de banden op spanning en slijtage. Dit voorkomt onverwachte en of gevaarlijke situaties.
Denk er net aan dat ik nog een Autogids heb liggen met een 'gedetailleerde wegtest' van het hele gamma van Alfa uitgerust met de 2.0TS in *doet een berekende gok* 1998
145QV, 146, 155 (zelfde uitvoering als K & M), Gtv en Spider. Enkel de 164 zit er niet bij omdat die op het punt stond vervangen te worden door de 166.
Als ge wilt scan ik die straks ff in als ik hem terugvind.
Oorspronkelijk geplaatst door Daxter
Zelfs als ge met uw stuur draait, voelde den auto bewegen.
Ik kan maar 1 advies geven mbt de 145/146 met ts 16v motoren: check de versheidsdatum van de distributieriem!!!!
Los van het feit dat ik zelf met de 155 de pech heb gehad van distri-troubles na 2,5 jaar en 58000 km, heeft ook een vriendin van mij eenzelfde ervaring gehad met haar 146:
Nieuw gekocht, steeds dealeronderhouden (Buga), en op 57000 km binnengegaan voor de 60000 km-beurt. De dealer "vergat" van de distributieriem te vervangen, en op 62000 km was het zover, motor om zeep. Alfa is dan wel voor een stuk tussengekomen in de kosten, dus de wagen werd hersteld. Op 120000 km brak de riem wéér, deze keer toen ze net een rondpunt aan het oprijden was. Motor sloeg af, servostuur ook en ze is dan rechtdoor op de rotonde geknald. Einde verhaal voor de 146 (gelukkig zonder gewonden).
Los daarvan rijden ze erg leuk, en zijn ze momenteel ook voor een appel en een ei te vinden, dus ik zou ze zeker durven overwegen.
Openbaar vervoer: brengt u van een plaats waar je niet was naar een plaats waar je niet moet zijn, op een moment dat het u niet uitkomt
Proficiat, spammer!
De 155 heeft inderdaad lange tijd een "alfablok" met ketting gehad (alle smallbody benzines behalve de V6 en q4, en ook de eerste widebody's in 1995).
Openbaar vervoer: brengt u van een plaats waar je niet was naar een plaats waar je niet moet zijn, op een moment dat het u niet uitkomt
Proficiat, spammer!
De 155 heeft inderdaad lange tijd een "alfablok" met ketting gehad (alle smallbody benzines behalve de V6 en q4, en ook de eerste widebody's in 1995).
Guilty as charged.
Ze hadden het beter op kettingen gehouden.
Guilty as charged.
Ze hadden het beter op kettingen gehouden.
Pak ook eens foto's van uw kar!
Dank bij voorbaat
Vergeten. Ik ben trouwens met de Yaris bus geweest. Zo'n Sportwagon is ongelofelijk onpraktisch voor en stationwagen te zijn, die laaddrempel begint pas boven de achterlichten. Maar goed ook eigelijk want dat blok lekte nogal wat olie. Dat wordt kuisen mogen.
Vergeten. Ik ben trouwens met de Yaris bus geweest. Zo'n Sportwagon is ongelofelijk onpraktisch voor en stationwagen te zijn, die laaddrempel begint pas boven de achterlichten. Maar goed ook eigelijk want dat blok lekte nogal wat olie. Dat wordt kuisen mogen.
123
Oorspronkelijk geplaatst door Daxter
Zelfs als ge met uw stuur draait, voelde den auto bewegen.
Comment