Mededeling
Collapse
No announcement yet.
PEUGEOT Lovers
Collapse
X
-
Oorspronkelijk geplaatst door Jocar Bekijk Berichten404L Familiale 1.6 (1964)
Comment
-
De 300sl gullwing was de eerste auto met DI, de 404 was - denk ik - de eerste auto met kugelfisher injectie zoals de Mercedes 600 iets daarna, een systeem uit de luchtvaart wat voor een enorm directe gasrespons zorgde omdat de benzine tot aan de cylinder door dat bepaald principe op druk wordt gehouden
Verzonden vanaf mijn iPhone met Tapatalk Pro
Comment
-
Oorspronkelijk geplaatst door DACIA DUSTER DRIVER Bekijk Berichten
De 404 was, als ik me niet vergis, de eerste auto met een motor met directe injectie.
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
-
De Peugeot 504 Familiale was niet zo elegant als de sedan, maar wat was hij ruim
Voorganger 5008
Met zeven personen reizen kan tegenwoordig in een royale SUV zoals de Peugeot (e-)5008. In de jaren 70 zou de keuze van grote gezelschappen bij dat merk zijn gevallen op de 504 Familiale, de familie-auto bij uitstek.
In een oude Amerikaanse advertentie wordt haarfijn uitgelegd dat Peugeot veel werk heeft gemaakt van zijn nieuwe stationwagon: “The Peugeot 504 Wagon. It’s not just a squared-off sedan.” Vrij vertaald: dit is niet zomaar een sedan met een rechte achterkant. De foto die erbij staat, is verhelderend: een gewone 504, die we recht van opzij zien, staat pal voor een 504 Wagon geparkeerd, zodat je meteen het verschil tussen de twee modellen opvalt. De Peugeot, die in Europa verkrijgbaar is als vijfpersoons Break, zevenpersoons Familiale en als bestelauto Commercial, is niet alleen aanzienlijk langer, maar ook stukken hoger dan de reguliere 504. Het lijken zelfs wel twee totaal verschillende auto’s, want alleen het gedeelte tussen de voorbumper en het dak is hetzelfde. Een beetje alsof de actuele 3008 en 5008 naast elkaar staan. Terwijl het dak van de 504 sedan vanaf de voorruit al wat daalt, klimt dat van de Break juist gestaag, en heeft het zelfs een extra verhoging boven de eerste achterbank. Pas helemaal bij de grote achterklep duikelt de lijn weer omlaag. “Dankzij dat hoge dak ga je niet door je rug als je de auto belaadt”, zegt de advertentie daarover. De naakte cijfers: de 504 Break is maar liefst 32 centimeter langer en 9 centimeter hoger dan de sedan.
Verlenging wielbasis
De belangrijkste ingreep om tot een veel grotere auto te komen, is er eentje die Peugeot nog altijd toepast: een significante verlening van de wielbasis. Bij de huidige 308 SW gaat het om een toename van 5 centimeter, terwijl dat bij de 504 zomaar eventjes 16 centimeter was – met 2,90 meter is die exact gelijk aan die van de 5008. De elegantie is bij de 504 al met al ver te zoeken, maar die speelt nu eenmaal een ondergeschikte rol. In dezelfde advertentie wordt verder met onverholen trots van het aangepaste onderstel gerept: “De onafhankelijke achterwielophanging van de sedan heeft plaatsgemaakt voor een heavy-duty starre as, met vier in plaats van twee schroefveren.” Een extra foto laat het effect daarvan zien: beladen met zestien zakken cement heeft de 504 nog aardig wat bodemvrijheid. De twee even zwaar beladen, gigantische Amerikaanse stationwagons naast hem liggen nagenoeg op de grond.
TECHNISCHE GEGEVENS
Peugeot 504 Familiale - Peugeot e-5008
Afmetingen (l x b x h) 4,80 x 1,69 x 1,55 m 4,79 x 1,89 x 1,69 m
Aandrijflijn verbrandingsmotor elektromotor
Verbrandingsmotor 2,0-liter 4-cil. in lijn -
Max. vermogen 68 kW/93 pk bij 5.200 tpm 157 kW/210 pk
Max. koppel 160 Nm bij 3.000 tpm 345 Nm
Topsnelheid 158 km/h 170 km/h
0-100 km/h 16,0 s 9,7 s
CO2-uitstoot g.o. 0 g/km
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
-
mijn toen al oude lerares aardrijkskunde reed met zoeen mid 80-ies, een witte...met roestgaten mid-deurs als ware het kogelgaten, een echte zalige maffia-bak, nadien vervangen door een witte opel senator 2.8s van haar nog oudere vader...na die 2 zescylinder automaten ging ze over op een donkerblauwe nagelnieuwe opel calibra 2.0i automaat...topwijf op autogebied
zalige wisserbeweging ook op de 604
Comment
-
Zo wild waren de jaren nul bij Peugeot: 1007 en RCZ
Laat Peugeot maar schuiven
Peugeot staat niet bekend om zijn rare strapatsen, en in de jaren nul zeker niet. Met een degelijk en doordacht modellengamma doet het merk ‘lekker z’n ding’, totdat plots iemand de kolder in de kop krijgt. Een compact wagentje met twee schuifdeuren, de 1007, dat is wat de wereld nodig heeft! Of toch niet? En oh ja, op de valreep van de zero’s verschijnt zomaar de heerlijke RCZ.
We weten het, je mag iemand niet op zijn of haar uiterlijk beoordelen maar stiekem moeten we nog altijd een beetje gniffelen om die bijzondere 1007 met zijn bijzondere voorkomen. Hoe inventief en vooruitstrevend het idee op papier ook geweest zal zijn, het model is een regelrechte flop. De 1007 is kort, hoog en ziet er daardoor een beetje koddig en onbeholpen uit.
Interessanter is om na te gaan waarom Peugeot dacht dat het een goed idee was om een compact autootje te bouwen met twee schuifdeuren in plaats van normale portieren. Waarschijnlijk omdat de reacties op de concept-car Sesame uit 2002 overwegend positief waren. Maar zoals zo vaak is er een verschil tussen theorie en praktijk. Zo zijn schuifdeuren zwaar, die hebben elektro-assistentie nodig. In een van de eerste testauto’s hebben we het continu aan de stok met de deurgrepen, die niet altijd begrijpen of we erin of eruit willen. Als ze al reageren, want echt snel gaat het openen en en sluiten allerminst. Het spreekt voor zich dat in- en uitstappen met zo’n grote opening (de schuifdeuren zijn 1,37 m breed) erg prettig gaat, zeker als je met je 1007 in een smal parkeervak staat.
Daarmee heb je de voordelen wel zo'n beetje gehad. Omdat de B-stijl ver naar achteren zit, moet je behoorlijk flexibel zijn om de gordel te kunnen pakken. De trage, weinig subtiele 2Tronic-automaat - een gerobotiseerde handbak - doet het rijplezier geen goed en de slechts 3,73 meter lange/korte 1007 is bovendien stevig geprijsd in vergelijking met de concurrentie (voor zover die er is, feitelijk is de 1007 zijn eigen segment). Als na verloop van tijd blijkt dat de betrouwbaarheid te wensen overlaat, laat de consument de 1007 definitief links liggen. Tussen 2005 en 2010 verkoopt Peugeot in Nederland nog geen 3.000 exemplaren. Toen dus al een zeldzaamheid, en nu helemaal. Inmiddels is de 1007, de eerste Peugeot met de ‘dubbel nul’ aanduiding voor ‘ruimtelijke’ modellen, stilletjes tot cultcar verworden. Dat dan weer wel.
RCZ doet denken aan TT-concept
Op de valreep van de zero’s komt Peugeot met een auto die qua concept doet denken aan de Audi TT. Net als die sportieveling uit Ingolstadt is de RCZ een lage tweezits sportcoupé met een motorengamma dat uiteenloopt van ‘adequaat’ tot ‘beresnel’. Belangrijk verschil is dat de RCZ er alleen met voorwielaandrijving is, terwijl de TT eveneens met vierwielaandrijving verkrijgbaar is. De basismotor van de RCZ, die bij Magna Steyr in Oostenrijk van de productieband rolt, is een 1.6 THP van 156 pk, daarboven zit de versie met 200 pk. Nu bijna niet meer voor te stellen: je had deze sportcoupé (net als de 1007 trouwens) ook met dieselmotor! Een 163 pk sterke 2.0 HDi verschaft de RCZ een top van 216 km/h en een 0-100-tijd van 8,7 seconden. Wie een beetje kalm aan doet, haalt er zomaar 1 op 20 mee.
Beresnel gaat de met een heus ‘double bubble’ dak getooide RCZ (die prachtig overliep in de achterruit) pas na de facelift van 2013, wanneer Peugeot met de RCZ R op de proppen komt. 270 pk en 330 Nm, uit dezelfde 1.6 THP, doen recht aan de uitstekende rijeigenschappen van de RCZ, hoewel de voortrein het zwaar heeft met zoveel vermogen en koppel. De RCZ is tot op de dag van vandaag een beetje onder de radar blijven hangen. Terwijl hij wat betreft rijplezier zeker niet onderdoet voor een TT. Achilleshiel is de THP-motor, die bepaald niet de geschiedenis is in gegaan als de betrouwbaarste krachtbron ooit. Maar wie eens iets anders wil dan een Audi TT, doet zichzelf met een RCZ een groot plezier. Met de RCZ, technisch gebasserd op de in 2007 gelanceerde 308, neemt Peugeot gaandeweg afscheid van de 07-reeks. Na tijdloze klassiekers als de 206, 306 en 406 raakt Peugeot bij de opvolgers het designspoor enigszins bijster.
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
-
Waarom de 205 de ziel van Peugeot is
Allemansvriend
Geen ander model is zo bepalend geweest voor de levensloop van Peugeot als de in 1983 geïntroduceerde 205. Hij was niet alleen de reddingsboei voor het merk, maar bleek ook allesbepalend voor hoe we zelfs nu nog tegen Peugeot aankijken. Alle reden om de Ziel van Peugeot aan deze allemansvriend toe te schrijven.
De Fransen hebben anno 1982 een alleszins overzichtelijk, maar ook niet meer zo heel fris riekend modelgamma. De compacte 104 die de prijslijst aanvoert is dan al tien jaar oud. Hij wordt gevolgd door de gefacelifte 305 en twee uitloopmodellen van de hoogbejaarde 504 in zijn goedkoopste gedaante, die de ouderwetse starre achteras hebben. De zakelijke 505 is er weliswaar pas drie jaar, maar oogt toch al wat verouderd naast aalgladde nieuwkomers als de Audi 100 en Mercedes 190. Zelfs de Opel Rekord, een belangrijke concurrent, heeft dan net een extra aërodynamisch jasje aangetrokken. Topmodel 604 is ook niet meer zo piep, en heeft gezelschap van nóg twee oudgedienden, want de 504 Coupé en Cabriolet stammen helemaal uit 1969.
Peugeot 104.
Peugeots zijn daarmee auto’s voor mensen die zich even comfortabel als onopvallend door het verkeer willen begeven, en hoogstens een goede, maar ook wat conservatieve smaak kunnen worden aangewreven. Daardoor ontkom je niet aan de slotsom dat het merk begin jaren 80 een beetje is ingedut, zeker in vergelijking met de dynamiek die je elders op de autoboulevard bespeurt. Neem alleen al de Japanse merken, die de markt in die periode flink opschudden met modellen van zeer divers pluimage. En de 305 mag dan net zijn vernieuwd, hij opereert als sedan in een prijsklasse die wordt gedomineerd door vlot gelijnde hatchbacks. Het wekt allemaal geen verwondering dat Peugeot er rond die tijd bepaald niet goed voor staat en zelfs voor het voortbestaan moet vrezen. Maar hulp was onderweg - en hoe.
205 was in 1983 de reddingsboei
Het verhaal is overbekend: de 205 was in 1983 de reddingsboei waarmee Peugeot zichzelf opnieuw leerde zwemmen. Een kwestie van de juiste auto op het juiste moment, zou je zeggen. Dat was het zonder meer, maar dat is onvoldoende reden om de 205 uit te roepen als het model dat wat ons betreft de ziel van Peugeot als beste vertegenwoordigt. Die titel verdient hij wel degelijk, maar onze motivatie is op veel meer gestoeld dan alleen zijn taak van redder en, uiteindelijk, succesnummer. Daarvoor moeten we eerst de blik richten op het merk Peugeot als geheel. Waar staat het nu voor? Hoe zien we Peugeot en wat heeft de 205 daaraan bijgedragen? En hoe verhoudt hij zich tot de historische modellen en de uitstraling die het merk eerder had? Veel vragen, waarop we de antwoorden prima kunnen vinden.
Zeker is dat de 205 de boel vanaf 1983 radicaal is gaan opschudden. Jazeker, nog steeds een beschaafde auto, zoals alle Peugeots tot dat moment en een logisch vervolg ook op de 104, maar aan alle kanten beter, ruimer, moderner, gestroomlijnder en noem maar op. Hij maakte onder meer indruk met zijn onafhankelijke achterwielophanging (bijzonder in zijn klasse) waarbij de schokdempers met het oog op zo veel mogelijk laadruimte horizontaal onder de bagageruimte werden geplaatst. Het veerkarakter is nog steeds Frans-comfortabel, terwijl hij zelfs als compacte hatchback voldoende ruimte biedt aan vier volwassenen. De moderne, ronde vormgeving doet niets af aan de traditionele merkwaarden – het is onmiskenbaar een Peugeot – maar hult de Franse leeuw automatisch in een veel jongere outfit.
De benzineversies (motoren van 954, 1.124 en 1.360 cc met 45 tot 80 pk) krijgen spoedig gezelschap van een meer dan welkome diesel met een iets verkleinde versie van de gewaardeerde 1.9D-motor uit de 305. Tot de komst van onder meer de Fiat Uno hoeft de 205 in het kleine dieselsegment alleen de kleine Daihatsu Charade naast zich te dulden. Hij concurreert in de praktijk echter vooral met de duurdere, maar tragere Golf Diesel. Kortom, als diesel schudt de 205 een heel segment op, en dat als Turbo D in de overtreffende trap.
Eerst standaard met vijf deuren
In het voordeel van de 205 spreekt dat hij standaard aanvankelijk met vijf deuren wordt geleverd, iets wat bij de concurrentie een meerprijs vergt, als het al een mogelijkheid is. De driedeurs komt natuurlijk ook, maar niet voordat deze carrosserievorm debuteert bij de uiterst begeerlijke topversie 205 GTI. Dit verrukkelijke bommetje wordt niet alleen subiet bestempeld als luis in de pels van de inmiddels behoorlijk mild geworden Golf GTI, hij maakt ook veel indruk met zijn bijzonder aantrekkelijke in- en exterieur waaruit niets dan levensvreugde spreekt. Logisch dus, dat de afgeleide ‘normale’ driedeursmodellen prompt in de smaak vallen. Een meesterlijk staaltje marketing.
205 GTI leidde tot nog meer sportieve Peugeots
Minstens zo belangrijk is dat Peugeot volautomatisch als een sportief automerk wordt gezien, iets wat mede blijkt uit de komst van nog meer snelle topmodellen, zoals de 309 GTI 16 en 405 Mi16, die bij autoliefhebbers een ware heldenstatus genieten. Zou dat sportieve imago ook hebben kunnen postvatten zonder dat de 205 als GTI de aftrap had gegeven? Vast niet. En hoewel niet speciaal sportief bedoeld, stonden latere modellen als de 405 en 406 bekend om hun superbe rijeigenschappen en de ongekende balans tussen comfort en rijplezier.
Voor wie in de jaren 80 nog twijfelde aan de sportieve ambities, waren er de indrukwekkende rally-activiteiten van Peugeot Talbot Sport, met de fantastische 205 Turbo 16 in het World Rally Championship en de imposante Grand Raid in de publicitair belangrijke, alom tot de verbeelding sprekende rally Parijs-Dakar. De 205 Turbo 16 was in beide disciplines oppermachtig. En, niet toevallig: het rallywapen leek ondanks zijn achterin geplaatste motor en totaal afwijkende maatvoering nog steeds krek op de reguliere, driedeurs 205. Geniaal: elke 205-rijder zette daarmee vol trots een snufje van die dynamiek en heroïek voor de deur.
205 zou kraamkamer worden voor voortreffelijke nakomers
De 205 zou de kraamkamer worden voor een roedel voortreffelijke nakomelingen, iets wat de status van dit model in onze ogen nog verder in de positieve richting duwt. Daarmee geven we antwoord op de vraag wat de 205 heeft betekend voor latere modellen en modelgamma’s, tot het huidige aan toe. We kunnen niet anders concluderen dat het publiek zo verkikkerd was geraakt op het idee van een compacte hatchback van Peugeot, dat het in nog veel grotere aantallen de 206 is gaan kopen – dit model staat met tien miljoen stuks nog altijd bekend als de best verkochte Peugeot aller tijden en ook de populairste auto ooit op de Franse markt. De 207 was geen hoogvlieger van gelijke proporties, maar hij leidde hoe dan ook tot de actuele, opnieuw succesvolle 208 die zijn olijke vormen mede aan de 205 dankt. Inmiddels is die als 40-plusser oud genoeg om als knuffelbaar retromodel weer stevig in de armen te willen drukken.
Dan hebben we nog niet eens alle leuke, speciale modellen genoemd die de veelzijdigheid van deze modelreeks benadrukken, zoals de zonnige Cabriolet, de wilde 1.3 Rallye, de bedrijfsauto’s Multi en Fourgonette, de Electrique en de talloze actiemodellen die door de jaren heen zijn verschenen. Zijn loopbaan eindigde er zelfs mee, want de Génération was de uitstekend verkopende zwanenzang van de 205, en dat helemaal in 1998. De 205 kun je hoogstens aanrekenen dat hij nooit als Break is geleverd; voor een compacte stationwagon was de markt in zijn tijd nog niet rijp. Pininfarina maakte evengoed in 1984 evengoed een fraai prototype, Verve genaamd. De 206 SW en 207 SW pakten later de stationwagon-traditie op, die daarna in handen kwam van de 2008.
Belangrijker is wat ons betreft dat de 205 tot een selecte groep auto’s behoort die volstrekt klassenloos zijn, in die zin dat iedereen er zich in kon (en kan) vertonen en waarmee je nooit een verkeerde indruk maakt. En gek genoeg geldt dat voor Peugeot nog steeds. Maar pas op: met zijn 42 jaar is de 205 inmiddels een echte klassieker, die in al zijn kwetsbaarheid uitsluitend het bezit door heel nétte mensen verdraagt.
Ook deze Peugeots waren kanshebber
1. 404
Klassieke schoonheid in typische Pininfarina-stijl, met een maar liefst 15-jarige staat van dienst (1960-1975). De 404 was er als comfortabele sedan, royale break, hardwerkende pick-up, elegante cabriolet en stijlvolle coupé. Ook met injectiemotor en als een van de weinige diesels van zijn tijd.
2. 204
Innovatief door zijn voorwielaandrijving en dwarsgeplaatste motor en daardoor met opvallend veel binnenruimte. De lange wielbasis en de onafhankelijke wielophanging rondom garandeerden een uitstekend weggedrag en de vering was aangenaam comfortabel.
3. 504
In 1968 was dit een hypermoderne sedan, tot de komst van de 505 een icoon in de tweeliter-klasse. Technisch onverwoestbaar, met een geavanceerd onderstel en net als de 404 verkrijgbaar in vele variaties. De Break had een flink verlengde wielbasis, een idee dat bij Peugeot soms terugkeert.
4. 104
Deze eerste compacte Peugeot gold in 1972 met zijn lengte van 3,58 m als Europa’s kortste vierdeurs. Een grote achterklep, standaard op de korte 104 Coupé van 1974, volgde pas in 1976. De 104 bewees zich met zijn veercomfort als echte Peugeot. De 104 ZS was met 80 pk een vroege hot hatch.
5. 405
Na de 504 was de 405 pas de tweede Peugeot die tot Auto van het Jaar werd gekroond (198. Hij breidde het gamma uit in de stijl van de zeer succesvolle 205. Topmodel Mi16 gaf de 405 een sportieve glans, terwijl de moderne diesels Peugeot’s reputatie op dit gebied onderstreepten.
6. Partner/Rifter
De ‘ludospace’ was in 1996 een geniale invulling van het idee om één carrosserie geschikt te maken voor zowel een super handig en betaalbaar alternatief voor een dure MPV als een compacte bestelauto. De Partner (nu Rifter) en tweelingzus Berlingo hebben nog niets aan waarde ingeboet.
7. 206
Nog altijd de meest verkochte Peugeot in ons land en met meer dan tien miljoen exemplaren ook het populairste model in de geschiedenis van het merk. Pas in 2012 werd de Franse productie gestaakt (de start was in 1998 ), maar in Iran loopt die nog door. Bijzonder: de 206 CC en SW.
8. 307
Een grote kanshebber voor onze titel vanwege zijn enorme populariteit. Bij ons werd de 307 in 2003 en 2004 respectievelijk 25 en 22 duizend keer verkocht. Typisch Peugeot was de extra ruime 307 SW, die als multifunctionele combi tegen het populaire MPV-segment aan schurkte.
9. 3008
Alweer een Auto van het Jaar (2017), die een andere kijk bood op het populaire concept van de middelgrote SUV vanwege de aansprekende vormgeving in combinatie met een innovatief interieur. Als zevenpersoons 5008 verhult hij gemakkelijk dat hij, net als zijn voorganger, ook MPV is.
10. e-Legend Concept
Dit studiemodel uit 2018 was zowel een terugblik als een toekomstvisie, die liefhebbers in vervoering bracht. De 504 Coupé uit 1969 inspireerde Peugeots ontwerpers om op die klassieke leest een hypermoderne, elektrische coupé te bouwen. Veelbelovend, maar tegen beter weten in.Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
Comment