Het concept van een SUV die zo'n beetje op de grond hangt ontgaat mij toch altijd. Kan zijn dat deze op luchtvering staan natuurlijk, maar als je een auto wil die laag hangt, koop dan een Panamera break.
Mededeling
Collapse
No announcement yet.
Porsche Cayenne (2018)
Collapse
X
-
Oorspronkelijk geplaatst door Bud Wijzer Bekijk BerichtenHet concept van een SUV die zo'n beetje op de grond hangt ontgaat mij toch altijd. Kan zijn dat deze op luchtvering staan natuurlijk, maar als je een auto wil die laag hangt, koop dan een Panamera break.
Daarom moet dat hoge koetswerk naar omlaag (+ gewicht)…. is bij alle SUV’s een probleem….
Comment
-
Rij-impressie: PORSCHE CAYENNE
VEEL, MEER, MEEST
Hoewel het uiterlijk anders doet vermoeden, is de nieuwe Porsche Cayenne van voor tot achter nieuw. Aan boord van de Cayenne Turbo zoeken we uit hoeveel sportwagen-DNA er zit in de super-SUV.
Bij de introductie van de allereerste Porsche Cayenne in 2002 moesten de fans van het merk even slikken. Een SUV had de firma nog niet eerder in het gammagehad. En het ging niet alleen om het visuele aspect: het gewicht van dik twee ton en de vele gemeenschappelijke onderdelen met de Volkswagen Touareg droegen ook niet echt bij aan de creatie van een legende. Inmiddels zijn we 15 jaar verder en de klanten blijken er niet om te malen. De fullsize-SUV sprintte vanuit niets naar de bestverkopende Porsche: alleen al in 2016 rolden er wereldwijd 70.867 Cayennes de weg op. De Porsche-ingenieurs blijven echter zeer ambitieus. Op een of andere manier, menen zij, moet het mogelijk zijn om die dikkerd nog meer 911-genen mee te geven ... De achterkant van de compleet nieuwe editie oogt in elk geval al een stuk minder zwaarlijvig dan voorheen. In ons geval staat er bovendien 'Cayenne Turbo' op. Dit betekent dan dat er een V8 turbomotor aan boord is; de sprint naar 100 km/h duurt daarmee maar 3,9 seconden, terwijl de top op 286 km/h ligt. Meer Porsche kan een SUV op dit moment niet worden.
De Cayenne is gelukkig niet gegroeid. Sterker nog, hij is bijna 50 kilo lichter gemaakt, terwijl hij veel nieuwe techniek in huis heeft. Zo is de nieuweling voorzien van driekamer-luchtvering in combinatie met een actieve stabilisatorstang en vierwielbesturing. Porsche noemt dit '4D-Chassis Control'; het 'analyseert en beheerst de bewegingen in drie ruimtelijke dimensies'. Hiermee worden duik-, rol- en gierbewegingen bedoeld. De vierde dimensie is de factor tijd. Dat klinkt wat cryptisch, maar het betekent dat de forse SUV de hoek omgaat als een echte sportwagen, zonder onrustig te worden bij de eerste de beste hobbel in het wegdek.
NIEUWE REMMEN
Zonder de hoge zitpositie en de enorme breedte (1,98 m) zou je zomaar vergeten dat je achterin kinderen en bagage kunt stallen op de plek waar je eigenlijk een motor zou verwachten. De techniek weet het gewicht van dik twee ton keurig te verbloemen; de auto voelt voor een SUV onverwacht lichtvoetig aan. Het is indrukwekkend hoe de computer continu het onderstel weet aan te passen. Of je nu wil jagen over de Nürburgring of off-road door de grindbak net naast de baan gaat ploeteren, de elektronica past zich in een fractie van een seconde aan de omstandigheden aan. De auto kan tegen meerprijs worden voorzien van nieuwe remtechniek die Porsche Surface Coated Brake (PSCB) heet (zie ook kader): dit zijn gietijzeren remschijven, bekleed met een keramisch laagje. In de praktijk betekent dit dat wanneer je de rem intrapt, je het gevoel krijgt dat er een anker wordt uitgeworpen en de passagiers bleek om de neus worden. De nieuwe remmen besparen je € 6.296 voor koolstofremmen.
De bediening van de auto vraagt nauwelijks enige gewenning; de lay-out van de cockpit kennen we van de Panamera. Alle knoppen, schakelaars en hendels zitten precies op de plek waar we ze verwachten. Wel zit de auto vol met nieuwe digitale functionaliteit. Zo is hij voortaan ook online (wat onder andere realtime verkeersinformatie oplevert). Klinkt het allemaal te mooi om waar te zijn? Nou, voor het geld dat je voor de Cayenne moet achterlaten, mag het ook wel goed zijn. De basisprijs van de Turbo bedraagt € 204.300 (NL) en dan ben je nog niet eens bezweken voor de vele verleidingen in de optielijst. Maar ja, zo goed, sportief en uitgebalanceerd als nu was de Cayenne nog niet eerder.
MODULAIRE BASIS
Het voor- en middensegment van de nieuwe Cayenne is onderhuids gelijk aan de basisstructuur van de Audi Q7. Dat is niet heel verwonderlijk wanneer je weet dat bij het ontwerp is uitgegaan van het MLB Evo-platform, ofwel de laatste versie van de Modularer Längsbaukasten voor auto's met de motor in lengterichting dat binnen de Volkswagen-
groep wordt gebruikt. Het achterste deel van het chassis deelt de Cayenne overigens niet met de Q7, want dat is bij de Porsche korter dan bij de Audi. Door slim te ontwerpen en daarbij gebruik te maken van aluminium en staal met verschillende legeringen (onder andere voor extra sterkte) is het koetswerk 135 kg lichter dan dat van de vorige generatie, terwijl de stijfheid verder is toegenomen. Om corrosie te voorkomen op de plaatsen waar staal en aluminium bij elkaar komen (en samen als het ware gaan werken als een batterij), wordt veel gebruikgemaakt van verlijming in plaats van lasverbindingen. Om dezelfde reden zijn de grote aluminium zijpanelen net als bij de Panamera niet aan de binnenstructuur gelast, maar gefelst.
GLIMMENDE REMMEN
De Cayenne Turbo beschikt standaard over PSCB-remmen (Porsche Surface Coated Brake). Dit zijn gietijzeren schijven, voorzien van een extreem hard laagje wolfraam-koolstof met een hogere wrijvingscoëfficiënt. Dit moet zorgen voor een betere remrespons. Net als bij keramische schijven hebben de PSCB-remmen remklauwen met tien zuigers aan de voorkant en vier per klauw op de achterremmen. Doordat het laagje wolfraam-koolstof slijtvaster is dan het normale gietijzer komt er minder remstof vrij, zodat de wielen minder vies worden. Als je de remmen regelmatig gebruikt, worden de schijven opgepoetst tot heuse spiegels. En minstens zo belangrijk: door de hogere slijtvastheid hebben de PSCB-remmen een circa 30 procent langere levensduur dan de gietijzeren schijven (al raadt Porsche desgevraagd wel aan de schijven eerder te vervangen, namelijk zodra je door het glimmende laagje heen bent).
LUCHTREM
Voor meer neerwaartse druk heeft de Turbo-versie een adaptieve achter- c.q. dakspoiler. Tot 160 km/h doet die niets, daarboven komt hij in eerste instantie 20 mm omhoog. In de Sport Plus-stand of na een handmatige activering (per druk op de knop) komt de spoiler zelfs 40 mm omhoog. Da's handig als je bijvoorbeeld op een relatief lage snelheid rijdt op een circuit met veel bochten. Met geopend panoramadak komt de spoiler overigens 60 mm omhoog (anders blijft-ie te veel in de luwte van het schuifdak). En behalve dat hij zorg draagt voor meer neerwaartse druk, kan de dakspoiler ook werken als luchtrem. Bij snelheden boven de 170 km/h komt de spoiler maar liefst 80 mm omhoog. Dat scheelt bij een noodstop vanaf 250 km/h twee meter remweg. Alle beetjes helpen, zullen we maar zeggen. Op lagere snelheid is het effect beperkt. De spoiler 80 mm omhoog bewegen duurt 0,9 seconden; daarom is het gebruik van de spoiler als airbrake voor snelheden onder de 170 km/h niet echt zinvol.
KLASSIEKE AUTOMAAT
De motoren waarmee de Cayenne wordt geleverd, zijn in principe dezelfde als bij de Panamera. De transmissie is echter compleet anders. Zo heeft de Cayenne geen PDK-versnellingsbak maar een klassieke planetaire automaat van ZF. Dat heeft alles
te maken met de krachten die spelen bij een serieuze SUV. Om te beginnen is de koppelomvormer robuuster dan de platenkoppeling van de PDK. De koppelomvormer
kan volgens Porsche met gemak een treingewicht tot zes ton aan (auto plus aanhanger). De bak zelf is berekend op maximaal 1.100 Nm. Overdreven voor een V8 die piekt bij 770 Nm? Nee, bij vertrek vanuit stilstand (en de nodige weerstand) kan de koppelomvormer het motorkoppel opzwepen naar dit soort waarden. Er komt ook een hybrideversie met de elektromotor tussen de verbrandingsmotor en de automaat. Daarom is het huis van de koppelomvormer alvast groot genoeg gemaakt. Al met al gaat het om krachten die de PDK niet zou overleven. De aandrijving naar de vooras (geen kettingoverbrenging, maar tandwielen onder een kleine hoek) is geïntegreerd in de behuizing van de automaat en werkt met een natteplatenkoppeling. Die transferkoppeling werkt altijd met een overbrenging
in verband met de verschillende diameters van de voor- en achterbanden. De aftakking naar de vooras wordt gesmeerd met hypoïdolie, terwijl in de versnellingsbak ATF-olie wordt gebruikt. Doorgaans wordt de versnellingsbakolie rondgepompt door een mechanisch aangedreven pomp, maar om verbruik en uitstoot zoveel mogelijk binnen de perken te houden wordt bij uitrollen (onder de 7 km/h) de motor uitgeschakeld. Hierdoor komt ook de pomp stil te staan en zou normaliter de oliedruk in de bak wegvallen. Daarom is er een elektrische pomp toegevoegd die de druk vasthoudt. Zo kan direct al de juiste overbrenging worden ingeschakeld.
OORDEEL- +Beul van een motor
- +Indrukwekkend onderstel
- -Misselijkmakend gretige remmen
- -Verleidelijk lange optielijst
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
-
PORSCHE CAYENNE NU OOK ALS PLUG-IN E-HYBRID
STEKKERSPRINTER
Porsche breidt het leveringsgamma van de Cayenne uit met een plug-in hybride.
Porsche levert de nieuwe Cayenne naast simpelweg als 'Cayenne' al als S en als Turbo. Daar komt nu ook een plug-in hybride bij: de Cayenne E-Hybrid. Hierbij wordt het bekende 340 pk sterke 3,0-liter V6-benzineblok gekoppeld aan een 136 pk krachtige elektromotor. Het gecombineerd vermogen komt daarbij uit op 462 pk en het koppel op 700 Nm.
Met die nieuwe set spieren sprint de vierwielaangedreven Cayenne E-Hybrid in 5,0 seconden naar een snelheid van 100 km/h. De topsnelheid is vastgesteld op 253 km/h. Op puur elektrokracht moet de auto een afstand van 44 kilometer kunnen afleggen. De topsnelheid is in elektromodus begrensd op 135 km/h. Het gemiddeld verbruik over de hele linie moet op 3,2-3,4 l/100 km liggen, afhankelijk van de wielmaat. De onder de bagageruimte geplaatste batterij heeft een capaciteit van 14,1 kWh, 3,3 kWh meer dan het accupakket in de vorige generatie Cayenne E-Hybrid. Aan een 230-volt-lader is de Cayenne E-Hybrid in 7,8 uur weer vol te laden. Met de optionele 7,2 kilowatt-lader, aangesloten op een 230-volt-aansluiting met 32 ampère, is de auto in 2,3 uur vol te laden.
Spoedig wordt Porsche Charing Service in gebruik genomen, een dienst waarmee de Cayenne bij alle publieke laadstations is op te laden. Porsche grijpt de introductie van de E-Hybrid aan om de optielijst van het hele Cayenne-gamma uit te breiden met onder meer een head-up display. Ook Porsche InnoDrive, met adaptieve cruisecontrol, massagestoelen, een verwarmde voorruit en een standkachel vinden hun weg naar de optielijst.
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
-
Rij-impressie: PORSCHE CAYENNE E-HYBRID
Om de Cayenne te kunnen vergroenen, heeft Porsche gekozen voor plug-in hybridetechnologie. Veel andere opties had het merk niet; de Mission E blijft nog even achter de coulissen en een diesel is vanwege de maatschappelijke gevoeligheid momenteel geen optie. We maken kennis met de nieuwe Cayenne E-Hybrid.
Porsche eerst een hybride, om een paar jaar later met de plug-in hybride te komen. Die eerste stap slaat het merk nu over, want de Cayenne verschijnt meteen in een stekkeruitvoering. Dat lijkt heel logisch, aangezien Porsche die techno- logie al aanbiedt op de Panamera, alleen blijkt de Cayenne E-Hybrid daarmee amper componenten te delen. Eigenlijk is alleen de 135 pk en 400 Nm sterke elektromotoridentiek. De benzinemotor, de transmissie en zelfs het gehele platform van de SUVwijken echter af.
Laten we beginnen met de benzinemotor. Dat is een 3,0-liter V6 die dankzij een turbo tot 340 pk en 450 Nm komt. Aangezien hij samenwerkt met bovengenoemde elektromotor zou je theoretisch tot 850 Nm kunnen komen. De ZF-achttrapsautomaat kan dat echter niet aan, dus is het koppel begrensd op een nog altijd riante 700 Nm. Het systeemvermogen van beide motoren ligt op een eveneens gezonde 462 pk. Daarmee moet de Cayenne in exact 5 seconden de 100 km/h kunnen aantikken en daarna kunnen doorstomen naar 253 km/h. Belangrijker is dat de SUV met het 14,1 kWh grote accupakket theoretisch 44 kilometer kan afleggen voordat de V6 überhaupt aan het werk moet.
Dat die waarde er in de praktijk niet in zit, mag inmiddels geen verrassing meer heten. Tijdens de introductie komen we met een normale rijstijl op een traject zonder snelwegen zo'n 30 kilometer ver. Met 135 pk op een wagengewicht van 2.295 kg gaat accelereren niet flitsend, maar je vormt ook geen rijdende chicane. Een voelbare weerstand in het gaspedaal geeft aan hoever je mag trappen voordat de verbrandingsmotor zal aanspringen. Wie echt alleen elektrisch wil rijden, krijgt daarvoor genoeg informatie. Is het accupakket leeg, dan gaat de auto over op de hybridemodus (deze is ook handmatig in te schakelen). Aan de hand van de vermogensvraag en de omstandigheden wordt dan automatisch geschakeld tussen elektrokracht, benzinevermogen en een combinatie van die twee. De samenwerking valt in positieve zin op doordat deze eigenlijk helemaal níét opvalt. Waar de PDK-bak van de Panamera soms wat zoekerig is, worden alle onvolkomenheden die er zouden kunnen ontstaan in de Cayenne opgevangen door een koppelomvormer. Wat rest, is een aandrijflijn die op de achtergrond van alles doet, maar daarvan weinig laat merken. Behalve dan met de flinke acceleratie waarop je altijd kunt rekenen.
SPORTIEF RIJDEN IS MOGELIJK
Het kan in de hybridemodus voorkomen dat de elektromotor niet meer over vol- doende energie beschikt om te assisteren. Dat leidt tot een merkbaar gereduceerde acceleratie, al blijft er ruim voldoende power over. Afhankelijk van de gekozen boordlader (3,6 kW is standaard, 7,2 kW optioneel) en het stroompunt duurt vol- laden met een stekker ruim twee tot bijna acht uur. Maar het kan ook anders, via de Sport-modus en – meer nog – de Sport Plus- modus. Dan regelt de elektronica dat er zo snel mogelijk weer lading in de accu komt, zodat de elektromotor in principe altijd kan bijspringen. Uiteraard heeft dat gevolgen voor het verbruik, maar Porsche is het nu eenmaal aan zijn stand verplicht om spor- tief rijden in elk geval mogelijk te maken. Om dezelfde reden is het onderstel, al dan niet optioneel, voorzien van elke denkbare mogelijkheid die Porsche in de aanzien- lijke trukendoos kon vinden: luchtvering, vierwielbesturing, elektronisch geregelde schokdempers en een heel woud aan afkortingen voor allerlei actieve en reactieve elektronica. Inmiddels zal het weinigen nog verrassen dat een Cayenne goed stuurt. Toch weten de beheersing en vanzelfsprekendheid waarmee deze 2,3 ton zware tank onverstandig hard de hoek om kan steeds opnieuw te verbazen. Vooral omdat het onderstel weliswaar wat aan de stevige kant is, maar nooit hard, indringend of vermoeiend. Sportiviteit is in de context van een SUV heel betrekkelijk, maar voor zover het kan, zorgt Porsche er toch voor – hybride of niet.
TUSSENPAUS
Tegelijk met de komst van de E-Hybrid introduceert Porsche ook enkele nieuwe opties en systemen voor de hele Cayenne- reeks. 22-inchwielen, een head-up display en standverwarming zijn voortaan te bestellen, evenals InnoDrive. Dat laatste is feitelijk niets meer of minder dan de combinatie van een aantal semi-autonome rijsystemen die samenwerken met onder meer de navigatie- data. Daardoor kan de Cayenne zichzelf op afstand van zijn voorganger houden en tussen de lijnen op de weg blijven. Via de navigatiekaart kan hij ook een stuk vooruit kijken om bijvoorbeeld te bepalen welke snelheid gepast is voor de eerstvolgende bocht. Mooie technologie, maar in principe niet nieuw.
Als de verbluffende eerste indruk een beetje is verwerkt, kunnen we de Cayenne E-Hybrid als geheel beoordelen. Alles is ontzettend goed geïntegreerd en je hoeft geen concessies te doen wat betreft de hybridetechniek.
OORDEEL- +Waanzinnig capabel
- +Soepele aandrijflijn
- -Beperkte elektrischeactieradius
- -Veel goodies optioneel
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
-
REDDER IN NOOD
PORSCHE BOUWT MILJOENSTE CAYENNE
De Porsche Cayenne heeft een belangrijke mijlpaal bereikt: sinds de introductie van de SUV in 2002 zijn er nu één miljoen exemplaren van gebouwd. Daarmee heeft de Cayenne de zeven cijfers aanzienlijk sneller bereikt dan de 911, wat een goede indicatie geeft van hoe belangrijk de Cayenne voor het merk is geweest.
Aan het begin van dit millenium ging het namelijk helemaal niet zo lekker bij Porsche. De sportwagenfabrikant uit Stuttgart stond aan het randje van de afgrond en er moets íets gebeuren. Dat 'iets' werd de Cayenne, die bij zijn introductie in 2002 verguisd werd door puristen. Het is echter mede dankzij de Cayenne dat Porsche tegenwoordig floreert. Inmiddels is de grote SUV wat populariteit betreft van de troon gestoten door de Macan, maar nog immer verkoopt de mastodont goed. In tegenstelling tot de miljoenste 911, die in bezit van Porsche zelf bleef, gaat de miljoenste Cayenne wél naar een klant. Het betreft de 460 pk sterke Cayenne GTS in de kleur karmijnrood, geen slechte manier om een mijlpaal te vieren.
De Cayenne bleek een belangrijk precedent te scheppen. Tegenwoordig heeft vrijwel iedere zichzelf respecterende sportwagenfabrikant een SUV in het gamma. Zelfs Ferrari is er nu mee bezig. De derde generatie van de Cayenne loopt alweer sinds 2017 mee. Tegenwoordig is de SUV er zelfs als Cayenne Coupé, waarmee Porsche - zij het relatief laat - inhaakt op de trend van aflopende daken op SUV's. De koper heeft keuze uit zes varianten, waarvan twee hybrides: de E-Hybrid en rangetopper Turbo S E-Hybrid.
Porsche heeft nog geen concrete toekomstplannen voor de Cayenne uit de doeken gedaan, maar gezien de ambities van Porsche op EV-gebied ligt het voor de hand dat de volgende generatie van de Cayenne ook als EV leverbaar wordt. Bij de Macan heeft Porsche immers al een klein voorproefje gegeven van een dergelijke variant.
Een "echte" autoliefhebber is voor mij iemand die alle soorten wagens kan waarderen.
2018 - Mercedes A200 (163 pk) AMG-line in Iridium Zilver
Comment
Comment