Mededeling

Collapse
No announcement yet.

Custom Car Cleaning - 2013 Audi A5 Sportback - Lakcoating

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
new posts

  • Custom Car Cleaning - 2013 Audi A5 Sportback - Lakcoating

    OPTI-COAT PRO Lakcoating




    Sinds begin dit jaar mag Custom Car Cleaning zich officieel applicatie center noemen voor Opti-Coat PRO lakcoating. Cool natuurlijk.....maar wat is het? Goede vraag die we hopelijk met deze kleine reportage duidelijk kunnen beantwoorden.


    Onderstaande Paint Enhancement Detail met als upgrade de coating is uitgevoerd op een 3 maand oude Audi A5 Sportback met inmiddels 5500km op de teller. Voor de rest is er buiten de aflevering nog niets aan gebeurd, enkel netjes wekelijks door de eigenaar gewassen.


    "Een nieuwe auto hoeft toch weinig aan te gebeuren?" Dat is het grootste misverstand wat er eigenlijk bestaat. Laten we eerst duidelijk maken dat een auto vanaf de fabriek echt niet beschermd is. Of alhoewel, laten we het beter formuleren, een nieuwe auto krijgt af fabriek een paraffine laag en diverse stickers tegen beschadigingen tijdens transport, maar beide worden voor aflevering verwijderd. Paraffine is die vette gele 'prut' die je bij slecht afgeleverde wagens nog wel eens in naden en kieren ziet zitten. Een dealer zal het vervolgens eigenlijk niet zo gek veel uitmaken of een auto goed beschermd is of niet. Hij moet glanzen, 'showroomklaar' maken noemen ze dat, maar die neppe tijdelijke glans zegt helemaal niets over de bescherming. Sterker nog, vaak is dit poetswerk eerder slecht door verkeerde producten en barbaarse technieken!


    Allereerst wordt de wagen met een foamlance ingefoamd om zo alvast veel vuil los te weken en af te voeren zonder fysiek contact te maken. Dit beperkt de kans op microkrasjes en zorgt ervoor dat hardnekkig vuil makkelijker eraf gaat tijdens het wassen. Hierna wordt de complete auto ingesprayed met een zogenaamde De-Ironizer. Dit is een goedje wat een chemische reactie aangaat met ingevreten remstof en ijzerslijpsel. Aansluitend wordt de auto met hogedruk afgespoten en handmatig gewassen met een ontvettende shampoo. We zien die ijzerdeeltjes vaak op / in de lak als die irritantie bruine puntjes. Dit kun je je voorstellen als projectielen die van buitenaf de lak penetreren. Zeker geen goede zaak en die moeten verwijderd worden! Heel herkenbaar als je dicht bij industrie of een spoorweg woont. "Mijn nieuwe wagen die een klein kapitaal kost zal daar toch wel geen last van hebben?" WRONG!




    Zo kwam de wagen bij ons binnen:



  • #2
    Hier zien we de De-Ironizer aan het werk op het lakwerk en op de velgen. De velgen zijn overigens voor deze behandeling al uitvoerig van binnen en buiten gereinigd. Je zou dus denken dat ze dan wel schoon zouden zijn normaal gezien....maar de De-Ironizer reageert met de ijzerdeeltjes en lost deze op. Deze reactie slaat paars uit en dat zien we op de foto's. Schokkend? Dacht het wel..









    Aansluitend wordt de wagen zoals gezegd grondig afgespoten en gewassen met een ontvettende shampoo. Na het drogen met microvezeldoeken wordt de auto in de werkplaats gezet om nogmaals droog gemaakt te worden met perslucht. Water wat tijdens de behandeling uit de naden en kieren blijft komen is ten eerste niet goed voor het drogen van de coating en ten tweede gewoon irritant.

    Comment


    • #3
      Na de grondige was,- en droogbeurt wordt de wagen geclayed. Hiermee worden de laatste verontreinigingen en eventuele glansmiddelen, (spray)waxen en cosmetische lagen verwijderd. Toch nog best een hoop smurrie wat eraf kwam:







      Om eventuele hologrammen, buffertrails en lichte microkrasjes te verwijderen wordt de laklaag in deze Paint Enhancement Detail gepolijst en gereinigd met een licht polijstmiddel. Dit perfectioneert de lak aanzienlijk en reinigt meteen de lakporiën. Reinigen en preparatie is essentieel voor succes!


      Comment


      • #4
        Welnu......tijd om de wagen te gaan beschermen! Máár, voordat we een hechtende laag kunnen aanbrengen is het noodzakelijk dat de te behandelen delen tot in de puntjes worden ontvet. Dit doen we met een Isopropyl alcohol mengsel. "Wat kan er dan in hemelsnaam na die reiniging nog op de lak zitten??". We kunnen denken aan een lichte filmlaag van lubricant wat gebruikt is bij het clayen, maar nog erger en duidelijker, achtergebleven olie c.q. smeermiddelen uit de polijstmiddelen.








        Na dit proces krijgt het lakwerk een half uurtje de tijd om uit te wasemen zodat vluchtige stoffen kunnen verdwijnen. In de tussentijd verzegelen we het voorraam met een op silaan gebaseerde sealant. In tegenstelling tot de meeste glasverzegelingen laat dit geen vettig laagje op het raam achter wat weliswaar afstotend werkt, maar anderzijds met tegenlicht ook verblindend kan zijn, maar vult het de poriën in het glas waardoor het oppervlakte veel gladder wordt. Dit zorgt voor het parellend effect en dat vuil minder snel kan nestelen:


        Comment


        • #5
          Terug naar het lakwerk! "Maar wat is nou het daadwerkelijke grote verschil tussen zo'n coating en een normale wax of sealant?". Daar kun je 3 A4'tjes mee vol babbelen, maar in Jip & Janneke taal is het veel makkelijker te begrijpen. Een conventionele wax is eigenlijk niets meer en niets minder dan een vettig laagje op de laklaag. Door de vettigheid stoot het water af en werkt het glansversterkend. Een sealant wil doorgaans plakken / hechten en biedt hierdoor doorgaans meer duurzaamheid dan een waxlaag. Op donkere kleuren is de keerzijde dat je normaliter iets minder 'natte' glans krijgt. Een coating daarentegen vormt een hard laagje OP de laklaag en kent een dikte van ongeveer 1,5 - 2 micron. Hiermee bescherm je effectief de laklaag tegen invloeden van buitenaf. Het mooie van een coating is dat je het niet eraf wast met detergent, ontvetters of andere chemische middelen, dit in tegenstelling tot sealants en waxlagen. Die verdwijnen eigenlijk beetje bij beetje na elke wasbeurt, of zelfs heel snel als je je wagen graag door de wasstraat rijdt waar met sterke ontvetters word gewerkt. Dit is ook de reden waarom we de auto echt twee dagen in onze werkplaats vragen als we een lakcoating aanbrengen. Omdat die laag zo hard wordt is het essentieel om een goede constante verlichting rondom de wagen te hebben ter inspectie. Vergeet je een plekje met afnemen? Dan krijg je dit alleen nog weg door te polijsten. Dit geeft wel aan hoe goed en hard die laag wordt








          Applicatie gebeurd deel per deel in twee richtingen zodat je echt effectief goed de oneffenheden van de lak vult. De vluchtige stoffen trekken uit het residu en de laag effent zich in principe vanzelf. Na 5 minuten is het noodzakelijk om de lak zeer goed te inspecteren en eventuele aanzetpunten na te wrijven om streepvorming te voorkomen. Doe je deze stap niet goed zie je dit in je eindresultaat en kun je overnieuw beginnen. Serieus werkje wat niet onderschat mag worden.







          Na de applicatie en inspectie is het een kwestie van de laag met rust te laten zodat deze goed kan uitvloeien en kan harden. Dit gebeurd in onze goed geventileerde en verwarmde werkplaats.

          Comment


          • #6
            Tijdens deze kuurtijd kunnen we andere zaken aanpakken zoals de uitlaten polijsten, wielen op dezelfde beschermen met de coating, ramen behandelen, kunststoffen voeden, sponningen e.d. waxen etc. Hier ook een leuk verschil op één van de uitlaatpijpen (enkel na schuren en polijsten. Het beschermen en opboenen moet nog gebeuren!):






            Comment


            • #7
              Na de behandeling komt het echte fun gedeelte en dat is de wagen in het geheel te bekijken. Naast een goede bescherming is de glans echt prachtig! Eenmaal buiten in het zonlicht zien we alle stappen tesamen komen en het is ongelooflijk hoe diep de glans is en hoe mooi de metallic tot leven komt








              Na de formaliteiten afgehandeld te hebben en een aftercare pakket samengesteld te hebben kunnen we het resultaat in volle zon laten zien. De garantiekaart biedt schriftelijke garantie op glans én bescherming! Normaal zijn dit soort behandelingen grotendeels uitgerust met enkel een glansgarantie:


              Comment


              • #8
                Nog één keer het verschil tussen aankomst en na onze behandeling:



                Comment


                • #9
                  En als laatste het eindresultaat in de volle zon:




                  Comment


                  • #10






                    Het is in eerste gedachte misschien gek om je wagen op dit niveau te laten beschermen, maar anderzijds is het een logische investering. Auto's zijn dure aankopen en het is noodzakelijk dat ze ook mooi blijven. Vaak wordt er heel veel geld uitgegeven voor een mooi exemplaar, maar is het onlogisch om soms nog geen 1% van de nieuwwaarde uit te geven voor een professionele bescherming. Dat is zoiets als een prachtig huis bouwen en dan geen deuren met sloten erin zitten! Schadelijke invloeden van buitenaf hebben dan vaak vrij spel en in de regel kost het dan meer om deze te verwijderen + bescherming aan te brengen dan het direct vanaf de start goed te doen. Laten we het gemakkelijk eigen onderhoud en de smile die je krijgt als je de wagen mooi ziet glanzen natuurlijk ook niet vergeten


                    Bedankt voor het lezen!


                    Groeten Bart
                    Custom Car Cleaning

                    Comment


                    • #11
                      Zo'n coating is wel interessant ... Wat kost dat ongeveer?

                      Comment


                      • #12
                        Ligt een beetje van het soort auto af (bijv. Fiat 500 of Audi Q7), maar globaal moet je ongeveer + € 250,00 ex BTW rekenen t.o.v. de gewone afwerking.

                        Comment


                        • #13
                          Ok bedankt voor je antwoord

                          Ik denk eraan om mijn E een keer te laten detaillen, heeft wat waskringen van de vorige eigenaar

                          Zo'n coating lijkt mij wel iets, ik zit er niets mee in om mijn auto elke 2 weken correct te wassen maar meer wil ik er ook niet aan doen en met al dat zout moet dat toch wel in België ...

                          Begrijp ik het goed dat je zo'n coating niet (zo dikwijls) moet bijwerken? Terwijl dat bij een wax wel is?

                          Comment


                          • #14
                            Zo in grote lijnen inderdaad Glenn.

                            Het voordeel van een coating is dat het een harde laag achter laat die ook niet te verwijderen is met shampoo's, ontvetter of industriële reinigers. Waar een sealant of wax langzaam aan slijt door deze middelen daar blijft deze coating ongemoeid. Voor jouw doeleinden zeker aan te raden

                            Comment


                            • #15
                              is dit voor een witte wagen ook interessant? want idd die roestkleurig deeltjes gaan er nogal slecht af, je blijft daar aan bezig

                              Comment


                              • #16
                                Roestkleurige dingetjes = vliegroest. Te verwijderen met IronX, Wolf's Decon gel, Autofinesse IronOut,... Kleurt mooi paars op een witte auto


                                Sent from my iPad using Tapatalk
                                2018 Mercedes C220d kombi AMG Sport-Edition

                                Comment


                                • #17
                                  ik heb nu tar x, daar gaat het redelijk mee maar dan moet het altijd nagewax7 worden

                                  Comment


                                  • #18
                                    TarX is een ontvetter voor teer en beeste-resten.
                                    De producten die ik opnoemde in vorige post zijn ijzerverwijderaars.
                                    Dit zal ook wel de wax aantasten, maar dat doet ieder zwaarder reinigingsmiddel
                                    2018 Mercedes C220d kombi AMG Sport-Edition

                                    Comment


                                    • #19
                                      okee bedankt, dan zal ik is moeten informeren bij mijn detail expert

                                      Comment


                                      • #20
                                        Wederom een knap resultaat !

                                        Heb ook enkele vraagjes / opmerkingen :

                                        Is de coating nog extra voorzien van een wax oid ?

                                        Kan je maw de lak gewoon terug in een waxlaag zetten als je vind dat de coating wat "stroef" wordt of moet je dan gelijk terug kleien en blijft de coating dan WEL zitten ?
                                        Enkel polijsten zal de coating weghalen , maar ik vraag me af of je dan wel mag kleien om er bvb een extra waxlaag op te zetten na bvb 6 maanden......

                                        Hoe weet je dat de IPA (verdunt al dan niet neem ik aan ) ALLES uit de lak heeft gehaald van olie ea stoffen ?

                                        De eigenaar is bij deze dan wel verplicht om z'n auto 2-wekelijks te wassen ( lees ik in de "verkoopsvoorwaarden" ) , hoe controleer je dit dan ? ( elke 2 weken een foto van een net gewassen auto met de krant erbij )

                                        Comment

                                        Working...
                                        X