Mededeling

Collapse
No announcement yet.

De collectieve verdwazing bij Stercheles dood

Collapse
X
 
  • Filter
  • Tijd
  • Tonen
Clear All
new posts

  • De collectieve verdwazing bij Stercheles dood



    Uit 'Opinie & Analyse' in 'De Standaard' van woensdag 15.05.08


    De collectieve verdwazing Bij Stercheles dood

    'Rond drie uur vanochtend is op de A12 ter hoogte van Londerzeel een dodelijk verkeersongeluk gebeurd. Een jongeman van 26 kwam na een bruusk manoeuvre met zijn sportwagen naast de rijweg terecht en botste tegen een boom. De klap was zo hevig dat de auto in stukken brak. De jongeman was op slag dood. Volgens de eerste vaststellingen van het parket zou hij met een onaangepaste snelheid hebben gereden. De jongeman was op terugweg naar huis, na een nachtje stappen. Er wordt nog onderzocht of hij onder de invloed reed van alcohol of drugs. Bij het ongeluk waren geen andere personen of voertuigen betrokken.'

    Wat denkt u als u zo'n bericht in de krant leest, of op radio en televisie hoort? Eerlijk. Barst u bijna in tranen uit, bij het (alweer nutteloze) verlies van zo'n jong leven? Schuift u uren aan in de hitte om het rouwregister te tekenen? Gaat u met de krop in de keel uw medeleven betuigen aan de getroffen familie? Trekt u naar de plaats van het ongeluk met rouwkransen en huldebetuigingen om die arme jongeman te vereren?

    Of denkt u: alweer zo'n opgefokte gast die straalbezopen met zijn sjieke kar tegen een boom knalt. Goed dat hij niemand anders op zijn dolle rit mee de dood heeft ingejaagd?

    Of haalt u gewoon de schouders op, en gaat u door met uw dagelijkse beslommeringen?

    Ik durf er gif op innemen dat 99 procent van de mensen in de laatste twee categorieën zitten. Niet zo bij François Sterchele, dus.

    Nochtans is het bovenstaande bericht een objectieve weergave van het verkeersongeluk dat Sterchele het leven kostte. Alleen de plaats is gewijzigd. En de naam Sterchele werd niet vermeld.

    Want ja: Sterchele was op weg naar huis na een nachtje stappen. In Antwerpen, in dancing Café Local op de Waalse Kaai: minstens één ooggetuige heeft hem daar rond kwart over twee zien vertrekken. En er bestaat een foto van zijn uitstapje.

    En ja: hij zou te veel gedronken kunnen hebben (volgens een ooggetuige zou een GBA-speler die noodlottige nacht hem hebben aangeboden in Antwerpen te blijven slapen, omdat hij te veel op had).

    En ook ja: hij reed vermoedelijk te snel: de wrakstukken van zijn Porsche spreken boekdelen.

    Hoe komt het dan dat de hele Belgische pers in zo'n collectieve verdwazing is geraakt? Hoe komt het dat er haast niemand een kritische reflectie heeft gemaakt over de te snelle dood van een te snel levende Sterchele (één gelukkige uitzondering niet te na gesproken: een sportjournalist van De Morgen)?

    Hoe komt het dat er geen algemeen debat is ontstaan over de moordende impact van te snelle (sport)auto's op onze wegen? Of een waarschuwing bij de mogelijke gevolgen van een eventueel alcoholgebruik achter het stuur (te trage reflexen, vervormd zicht, waardoor een manoeuvre misschien onnodig bruusk werd uitgevoerd, ik zeg maar iets)?

    Omdat… dus plots de naam François Sterchele viel.

    Daarom, dus.

    Sterchele: iemand die behendiger dan de middelmaat tegen een zak leer, opgeblazen met lucht, kon stampen. Sterchele: een topvoetballer - in onze armtierige Belgische competitie, weliswaar - en nog een leuke gast ook, blijkbaar.

    Maar ook: iemand die amper drie dagen voor een belangrijke competitiematch (want zijn Club Brugge was nog altijd in strijd voor een Champions Leagueticket) nog tot drie uur 's nachts gaat stappen.

    Tom Boonen, Rutger Beke, Kim Gevaert, Tia Hellebaut,… die zouden dat eens moeten doen, zo drie dagen voor een topmoment in een discotheek gaan zitten. Het kot zou te klein zijn. Het verzamelde persgild zou ze ongenadig afmaken.

    Nog een vergelijking: een aantal jaren geleden werd Jean-Luc Dehaene (ook al door een collega van de pers) betrapt toen hij met zijn wagen 130 km per uur reed. Iedereen schreeuwde moord en brand. Een schandaal, dat was het!

    Maar bij Sterchele? Niks!

    Het is natuurlijk verschrikkelijk, dat zo'n begaafde, leuke jonge gast op zo'n triestige manier aan zijn eind moet komen. Maar zo'n overkill aan beate, ongenuanceerde idolatrie, zonder de minste kritische (al was het maar 'rand') beschouwing van zowat alle media, is dat echt wel nodig?

    Zou niet iedereen er wat meer aan hebben als de tragische dood van Sterchele toch wat discussie zou losweken over ons moordende verkeer? Of misschien de definitieve start wordt om eens echt te werken aan de diepe crisis waarin ons nationaal voetbal is weggetuimeld?

    Zo iets van: laten we eerst maar beide benen goed op de grond houden, hard werken, minder zweven, tonen dat we al de emoties van de supporters waard zijn en over twee jaar naar het WK trekken, met een ploeg die een dijk van een prestatie neerzet.

    En die sjieke sportkarren, inclusief schitterend overwinningsfeest, die komen dan wel.



    Luc Pauwels is VRT-journalist

    Dat was dus al mijn punt in dit topic http://autoforum.be/showthread.php?t=29449&page=8 (zie post n° 231),
    maar Luc Pauwels legt dat veel beter uit dan ik.

  • #2
    Hoe komt het dat er geen algemeen debat is ontstaan over de moordende impact van te snelle (sport)auto's op onze wegen?
    Omdat het de chaufeur is die de auto bestuurt.

    Of een waarschuwing bij de mogelijke gevolgen van een eventueel alcoholgebruik achter het stuur (te trage reflexen, vervormd zicht, waardoor een manoeuvre misschien onnodig bruusk werd uitgevoerd, ik zeg maar iets)?
    Zijn er tegenwoordig geen waarschuwingen bij de mogelijke gevolgen van een eventueel alcoholgebruik achter het stuur? WODCA-controles, preventie-campagnes, bob-campagnes. Dat bestaat allemaal niet?



    Maar ook: iemand die amper drie dagen voor een belangrijke competitiematch (want zijn Club Brugge was nog altijd in strijd voor een Champions Leagueticket) nog tot drie uur 's nachts gaat stappen.
    Want ja: Sterchele was op weg naar huis na een nachtje stappen. In Antwerpen, in dancing Café Local op de Waalse Kaai: minstens één ooggetuige heeft hem daar rond kwart over twee zien vertrekken. En er bestaat een foto van zijn uitstapje.
    En nog 1 krant verder gaat hij wsl uit tot 5uur, overdrijven is een kunst.

    Trouwens, wij zijn wij/jullie om te beslissen tot hoe laat die jongen 3(!) dagen voor een belangrijke match mag uitgaan? Complete onzin IMO.

    Comment


    • #3
      ondanks de ferm populistische taal van duidelijk socialistische signatuur...

      ...heeft hij wel gelijk... Ik kan ook heel moeilijk medelijden opbrengen met die voetballer... als hij (waarschijnlijk) moe en (vermoedelijk) onder invloed tegen 200 over de baan scheurt....

      niettegenstaande dat niemand het verdient om te sterven, laat dat duidelijk zijn.

      Comment


      • #4
        Omdat het de chaufeur is die de auto bestuurt.
        Juist !


        Zijn er tegenwoordig geen waarschuwingen bij de mogelijke gevolgen van een eventueel alcoholgebruik achter het stuur? WODCA-controles, preventie-campagnes, bob-campagnes. Dat bestaat allemaal niet?
        Blijkbaar niet genoeg ... en niet in een context die de 'drinkers' aanspreekt.


        En nog 1 krant verder gaat hij wsl uit tot 5uur, overdrijven is een kunst.
        Zoals aanhangers van onbeperkte snelheid 's nachts op autostrade ook kunnen overdrijven.


        Trouwens, wij zijn wij/jullie om te beslissen tot hoe laat die jongen 3(!) dagen voor een belangrijke match mag uitgaan? Complete onzin IMO.
        Dat vond ik inderdaad ook over.

        (wat betekent "IMO" ?)

        Comment


        • #5
          Ik heb evenveel medelijden met Sterchele als met eender welk ander chauffeur die het leven laat in het verkeer.
          I don't see what all the fuzz is about, hij was gewoon een goeie voetballer en dus bekend.

          Ik zie het nieuws al: "Sterchele is omgekomen in een ongeval, maar hij was wsl dronken en reed te snel, dus het is z'n eigen schuld. Volgend item!"

          Comment


          • #6
            Nog eentje.


            Te snel gegaan

            WAAROM DE VERHEERLIJKING VAN STERCHELE OOK IETS VREEMDS HEEFT
            Reeksen en columns
            > Collectief rouwen lucht op > Sterchele was een echte vedette > Misschien is zijn rijgedrag ook een voorbeeld



            'De supporters zullen hun nummer 23 nooit vergeten', zei Club-voorzitter Michel D'Hooghe op de begrafenis van François Sterchele. Maar wat zullen ze nooit vergeten? Zijn lach? Zijn goals? Of zijn onverantwoorde rijstijl?

            De manier waarop de spelers en supporters van Club Brugge dit weekend hun spits herdachten, was zonder meer een kippenvelmoment. Het rouwregister voor Sterchele werd massaal ondertekend en op de N49, waar het ongeval gebeurde, zorgde de toestroom van supporters ironisch genoeg voor gevaarlijke verkeerssituaties.

            Rouwen doe je best niet alleen. Dit weekend onderstreepten talloze fans die boutade.

            Psycholoog Manu Keirse, die al meermaals publiceerde over verlies en verdriet, gaat in een interview met Het Nieuwsblad nog een stap verder: 'Mensen kroppen veel verdriet op. De maatschappij laat verdrietig zijn niet toe. Als de kans plots wel geboden wordt om verdrietig te zijn, wordt die dan ook gegrepen.'

            Dat het rouwen collectief gebeurt, heeft iets extra troostends voor het individu. Blijkbaar heeft onze individualistische maatschappij het nodig om regelmatig momenten van collectieve rouw in te bouwen. De dood van Lady Diana, de verdwijning van Annick Van Uytsel, de moorden door Hans Van Themsche en de dood van Joe Van Holsbeek - ze zorgden stuk voor stuk voor massa-emoties, vaak aangemoedigd door media die zulke momenten in overvloed coveren. Met het rouwproces rond de jonge voetballer Sterchele is het niet anders.

            Logisch. Mensen hebben nood aan idolen en François Sterchele was voor velen ongetwijfeld een vedette. Voor supporters is elke succesrijke speler van hun club sowieso een held. De goalgetter is dat bij uitstek: er is een onmiddellijk verband tussen zijn beslissende baltoets en de euforie van de supporter.

            Het verdriet om Sterchele gaat echter verder dan dat. Commentatoren verwijzen steeds weer naar zijn glimlach, zijn charisma, zijn levensvreugde. Je kon supporter zijn van gelijk welke club, François Sterchele bleef een fijne jongen. (Zelfs Anderlecht-supporters hebben hem inmiddels vergeven dat hij liever voor Club Brugge ging spelen.) 'Hij was de beste ploegmaat die je kon hebben', vond zijn trainer. 'Je kon niet boos zijn op hem', vond zijn voorzitter. Dergelijke uitspraken horen natuurlijk bij een afscheid - bij Sterchele gaat het duidelijk om meer dan enkele obligate zinnetjes.

            Sterchele was niet enkel een voetbalvedette, hij was een complete vedette: knappe jongen, knappe vriendin, knappe wedde en knappe sportwagen. Welk jongetje droomde er niet van Sterchele te zijn? Als zo iemand dan plots wegvalt, past enkel het adjectief 'tragisch'. Zo jong nog, zo beloftevol en zo plots.

            De pudeur bij een tragisch overlijden, remt de kritische bedenkingen af. Zo heb ik nog geen enkele Club-supporter gehoord die zich bekocht voelt door de spits. Toch zat die goalgetter enkele dagen voor een belangrijke match (alleen winst gaf nog uitzicht op Champions League-deelname) tot twee uur 's nachts op café. Ik zie het Sven Nijs, Tia Hellebaut of Justine Henin niet meteen doen tijdens hun sportseizoen.

            Daarna reed hij terug naar huis in zijn Porsche. 'Onaangepaste snelheid' is de officiële term voor zijn rijstijl. Was het 217 km/u zoals nu wordt gefluisterd, of slechts 150 km/u? En doet dat er iets toe?

            Natuurlijk wel. Want ook op die manier heeft Sterchele een voorbeeldfunctie.

            'Tja, als je een Porsche hebt, is het normaal dat je die af en toe eens wil uittesten', reageerde Standard-speler Fellaini op het ongeval. En Fellaini zal heus niet de enige zijn die er zo over denkt.

            Politici als Jean-Marie Dedecker en zangers als Walter Grootaers hebben zich destijds met S.O.S. Chauffeur en andere initiatieven verzet tegen het streng aanpakken van overdreven snelheid. Van Grootaers komt de uitspraak dat hij na middernacht ook wel eens aan 211 km/u reed en dat dat niet erg is 'want op de autosnelweg spelen 's nachts geen kinderen'.

            De mobiliteitsorganisatie Touring heeft dan weer een onlinepetitie lopen tegen de Vlaamse 'flitspalenmanie' die door 17.000 landgenoten werd ondertekend (minder dus dan het rouwregister voor Sterchele). Toch vallen er elk weekend weer doden op onze wegen omdat chauffeurs eens 'willen uittesten' hoe snel ze kunnen rijden. En omdat er geen flitspaal op het traject staat.

            Sterchele is te snel (heen)gegaan. Als we van hem dan toch een icoon maken en hem een voorbeeldfunctie toedichten, laat hem dan ook een voorbeeld zijn voor iedereen die denkt dat het geen kwaad kan om gas te geven.



            Bart Dobbelaere is adjunct-hoofdredacteur

            Elke dag beantwoordt De Standaard een actuele vraag

            www.standaard.be/analyse

            Comment


            • #7
              Pfft. James dean heeft zichtzelf ook doodgereden, en dat is evenzeer iconisch geworden.

              Net als grace kelly in monaco

              Comment


              • #8
                hij was niet dronken, zo ben ik via via te weten gekomen

                Comment


                • #9
                  Toch vallen er elk weekend weer doden op onze wegen omdat chauffeurs eens 'willen uittesten' hoe snel ze kunnen rijden. En omdat er geen flitspaal op het traject staat.

                  Er vallen doden voor diverse redenen, omdat mensen drinken tijdens het rijden, of niet aandachtig rijden. Soms ook door snelheid, maar niet énkel door snelheid.

                  Dus alle doden hadden kunnen vermeden worden indien er een flitspaal had gestaan? Dat bedoelt de auteur toch?

                  Comment


                  • #10
                    Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk Berichten
                    Ik heb evenveel medelijden met Sterchele als met eender welk ander chauffeur die het leven laat in het verkeer.
                    Ik ook.

                    Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk Berichten
                    I don't see what all the fuzz is about, hij was gewoon een goeie voetballer en dus bekend.
                    Ik zie het nieuws al: "Sterchele is omgekomen in een ongeval, maar hij was wsl dronken en reed te snel, dus het is z'n eigen schuld. Volgend item!"
                    Het gaat er mij om dat bijna heel het land de twee Roemenen van het ongeluk in Heverlee wou lynchen
                    terwijl er in alle talen gezwegen wordt over de omstandigheden van het ongeluk van Sterchele.

                    Comment


                    • #11
                      Nu moet ik ook niet veel hebben van de massahysterie rond de dood van Sterchele maar dit is duidelijk een tendentieus stuk met taalgebruik als "moordende impact van sportauto's" is het al even dwaas.
                      AutoMinded.be

                      Comment


                      • #12
                        Oorspronkelijk geplaatst door Catherien Bekijk Berichten
                        Ik ook.



                        Het gaat er mij om dat bijna heel het land de twee Roemenen van het ongeluk in Heverlee wou lynchen
                        terwijl er in alle talen gezwegen wordt over de omstandigheden van het ongeluk van Sterchele.
                        Sterchele heeft dan ook geen familie weggemaaid? Gelukkig, overigens.

                        Comment


                        • #13
                          Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk Berichten
                          Dus alle doden hadden kunnen vermeden worden indien er een flitspaal had gestaan? Dat bedoelt de auteur toch?
                          Toch niet ... dat is een ander topic.

                          Comment


                          • #14
                            Oorspronkelijk geplaatst door Catherien Bekijk Berichten

                            Het gaat er mij om dat bijna heel het land de twee Roemenen van het ongeluk in Heverlee wou lynchen
                            terwijl er in alle talen gezwegen wordt over de omstandigheden van het ongeluk van Sterchele.
                            Wie zou er in het geval van Sterchele gelyncht kúnnen worden?

                            Comment


                            • #15
                              Oorspronkelijk geplaatst door janvkn Bekijk Berichten
                              Nu moet ik ook niet veel hebben van de massahysterie rond de dood van Sterchele maar dit is duidelijk een tendentieus stuk met taalgebruik als "moordende impact van sportauto's" is het al even dwaas.
                              Jean-Marie Dedecker en Walter Grootaers kunnen ook lekker tendentieus zijn als het in hun kraampje past.

                              Comment


                              • #16
                                Oorspronkelijk geplaatst door Leftlane Bekijk Berichten
                                Sterchele heeft dan ook geen familie weggemaaid? Gelukkig, overigens.
                                Het gaat er mij niet om of iemand al dan niet een familie weggemaaid heeft,
                                maar om het vermijden dat het ooit zou gebeuren.

                                Trouwens, de dood van Sterchele is even erg te betreuren als dat van een familie.

                                Ik vind het niet minder erg dat hij alleen zichzelf dood gereden heeft.

                                Comment


                                • #17
                                  Oorspronkelijk geplaatst door Avantus Bekijk Berichten
                                  Wie zou er in het geval van Sterchele gelyncht kúnnen worden?
                                  Wil jij per se iemand lynchen dan ?


                                  Edit :
                                  Laten we dan beginnen met JM Dedecker en W Grootaers. ... (grapje)

                                  Comment


                                  • #18
                                    Zullen we maar terug met paard en kar gaan rijden? Wel geen renpaardje voor de kar spannen hé.

                                    Comment


                                    • #19
                                      Oorspronkelijk geplaatst door Catherien Bekijk Berichten
                                      Jean-Marie Dedecker en Walter Grootaers kunnen ook lekker tendentieus zijn als het in hun kraampje past.
                                      Huh? Wat hebben die ermee te maken?
                                      AutoMinded.be

                                      Comment


                                      • #20
                                        Het Artikel is wat te lang om te lezen.

                                        Mijn standpunt:
                                        • Elk verkeersongeval, en élke dode is er 1 teveel
                                        • Alles is zo vluchtig....als ik een dode arbeider uit een wrak knip, en ik kom thuis....dan beginnen mensen te zagen over 'eikes het eten is niet lekker'...en bij Sterchele zou de hele wereld stil moeten staan?
                                        • Snelheid is een aanleiding (niet de oorzaak) van dodelijke ongevallen.

                                        Comment

                                        Working...
                                        X